Dr. Saba Başoğlu Yavuz
Klinik Psikolog & Psikoterapist
Klinik Psikoloji Dr., Adli Psikoloji Uzm., Psikoloji lisans, Sensorimotor Sanat Terapisi Diploma (AThR), Kil Alaı Terapisi (Clay Field Therapy) Dip., Yönlendirmeli Çizim (Guided Drawing) Sert; Psikolog, psikoterapist ve sanat terapisti; Institute for Sensorimotor Art Therapies öğretim üyesi ve sensorimotor sanat terapileri akredite süpervizörü, Istanbul Galata Üniversitesi, Psikoloji (Ingilizce) Bölümü Dr. Öğr. Üyesi;  Türk Psikologlar Derneği (TPD), Sanat Psikoterapisi Derneği (SPD) ve International Expressive Arts Therapy (IEATA) asil üye. 


İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2003 yılında mezun olduktan sonra, Cerrah Paşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Enstitüsü’ndeki yüksek lisans eğitimimi maternal filisid ile ilgili Türkiye’deki ilk detaylı klinik profil araştırması olan tez çalışmasıyla bitirdim. Klinik uygulamaya ve üniversite dışı psikoterapi eğitimlerine yoğunlaşmak için bir süre ara verdiğim akademik hayata, bu sefer sahadan edindiğim bilgileri geliştirmek ve yeni sorulara yanıt aramak için geri döndüm. Klinik Psikoloji Doktora eğitimimi ise, sensorimotor sanat psikoterapisi sürecini ve Clay Field Therapy’i derinlemesine bir şekilde inceleyen ilk bilimsel araştırma niteliğindeki “Kil Alanı Terapisi’nde Dokunsal ve Sözel Deneyimin Açıklayıcı Fenomenolojik Analizi: Tıbbi Olarak Açıklanamayan Belirtiler Çalışma Grubu ile Boylamsal Bir Niteliksel Araştırma” adlı tezimle tamamladım. 


Eğitim hayatım sırasında ve sonrasında çeşitli derneklerde, üniversitelerde, hastanelerin psikiyatri yatış servisleri ve polikliniklerde, özel kliniklerde görev yaparak; aynı zamanda dermatoloji, jinekoloji gibi tıbbın çeşitli branşlarıyla iş birliği içinde çalışarak klinik deneyimimi ve bilgimi derinleştirme- çeşitlendirme imkânı buldum. Psikodinamik kuram üzerine temellenen psikoloji formasyonumun yanı sıra üçüncü dalga bilişsel davranışçı terapiler, bütünleyici travma terapileri, beden odaklı terapiler ve sanat terapileri gibi farklı yaklaşımlar üzerine yurt içi- yurt dışı eğitimler aldım; atölye çalışmalarına ve ulusal- uluslar arası kongrelere katılarak psikoterapi anlayışımı zenginleştirmeye çaba harcadım. 

Henüz lisans eğitimim sırasında tanışma fırsatı bulduğum Zen Budizmi’nde, giderek daha fazla derinleşmeye gönül verdim. Yaptığım yolculuklar sırasında farklı yaklaşımları tanıyarak, çeşitli yoga okullarının eğitmenlik ve önemli ustalardan meditasyon rehberlik eğitimi alarak bedenin bilgisinin felsefi kökleriyle psikoloji alanını birleştirmeye gayret ettim.


Öte yandan, bireysel terapiler, grup terapileri, atölye ve inzivalar sırasındaki gözlemlerim psikoterapide sadece sözel ifadenin ve bedensel çalışmaların bir araya gelmesinin yeterli olmadığını, güçlü bir dışavurumcu ve yaratıcı öğenin eksik kaldığını gösterdi. Kendi “bütünleyici (holistik) terapi” anlayışımın inşasında, kuramsal ya da klinik bilgimle birlikte, hayatımın farklı dönemlerinde sanatın dönüştürücü gücünü bizzat deneyimlemiş olmamın önemli bir rol oynadığını da yadsıyamam. İşte böylece, sanat psikoterapilerini kısa ve uzun dönemli, farklı ekollerden eğitim ve atölyelerle öğrenmeye, yayınları takip ederek bilgimi geliştirmeye çalıştım. 


Yapılandırılmış bir sanat terapisi eğitimi arayışım sırasında, Institute for Sensorimotor Art Therapy ile tanıştım; Ingiltere’deki uluslar arası eğitimlerle, Clay Field Therapy ve Guided Drawing uygulayıcı sertifikası aldıktan sonra ise derinlemesine ve ileri seviye eğitimlerimi sürdürdüm. Clay Field Therapy kuramının kurucusu Heinz Deuser’den ve Institute for Sensorimotor Art Therapy’nin kurucusu Cornelia Elbrecht’ten süpervizyonlara devam ettim ve uluslar arası eğitimlerde asistanlık yaptım. İlk eğitim senemden, bugüne dek çok sayıda, çeşitli yaş grubundan ve farklı meselelerle psikoterapiye başvuran kişiyle çalışma imkanı buldum. Kuramın kurucularının da izniyle, Clay Field Therapy’i Kil Alanı Terapisi adıyla ülkemize takdim ettim, böylece Türkçe yayınlarda, eğitim ve uygulamalarda artık bu ad kullanılmaya başladı. 


Institute for Sensorimotor Art Therapy’nin uluslar arası akredite öğretim üyesi  süpervizörü olarak uluslar arası eğitimlerde eğitmen/ eş- eğitmenlik yapmaya devam ediyorum. Kuramın kurucuları ustalarım ile birlikte öğretim üyesi kadrosunda yer almamın ve ülkemizi temsil eden ilk kişi olmamın sadece yurt dışındaki çalışmalara ortak olmakla yetinmeyip, bana bu modeli ülkemize de getirme ve bu coğrafyada da faydalanılması için aracı olma sorumluluğu verdiğini hissediyorum. Kendi kültürümüze ve dilimize adapte ederek verdiğim eğitimler ve yaptığım araştırmalar ile yeni terapistlerin yetişmesi, Kil Alanı Terapisi ve Sensorimotor Sanat Psikoterapileri’nin ülkemizde tanınması ve geliştirilmesi için Institute for Sensorimotor Art Therapy ile işbirliği içinde çalışmaya devam ediyorum. 


Halen bir psikoterapist olarak klinik uygulama alanında aktif bir şekilde çalışmakta ve  İstanbul Galata Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktayım. Burada hepsinin adını anmam mümkün olmasa da, lisans eğitimimden itibaren çok değerli hocaların yanında bir usta- çırak ilişkisi içinde büyüdüğümü belirtmeyi bir borç bilirim. 


Kurucusu olduğum Psikolojik Esneklik Merkezi’nde hocalarımdan öğrendiklerimi, kendi görgüm ve perspektifimle harmanlayarak psikoterapiye başvuran kişilerin kullanımına sunmaya; PEM çatısı altında düzenlediğim eğitimler, süpervizyon ya da atölyeler vasıtasıyla meslektaşlarıma ya da geleceğin psikoterapistlerine aktarmaya gayret ediyorum. 



İçindekiler